Hero nieuws

Twee mannen lezen 'Le Charivari', Prent, Honoré Daumier, 1840

Nieuws

Nieuws

2 april 2021 | Materiekunstenaar Jaap Wagemaker

‘Voor kunstliefhebbers die schilderijen verzamelen kondigen zich slechte tijden aan: Tegenwoordig zie je meer en meer schilders en beeldhouwers bij schroothandelaren en restjes halen uit timmermanswinkels of rondkijken op plaatsen waar industrieel afval zich heeft verzameld. Ze gebruiken dit vervolgens om afbeeldingen en sculpturen te maken. Wat voor tijden zijn dit?

Lees het volledige bericht

18 januari 2021 | Ruimte en tijd in het werk van Kees de Goede

Een regelmatig terugkerend beeldelement in het werk van Kees de Goede is de cirkelvorm.

Lees het volledige bericht

4 december 2020 | Beleef Arvo Pärt in een werk van Jan Sluijters

Er liggen 60 jaren tussen Stilleven met bloemen, een kandelaar en een glas voor een spiegel uit ca. 1918 van Jan Sluijters en Spiegel im Spiegel, het stuk voor piano en viool uit 1978 van de Letse componist Arvo Pärt.

Lees het volledige bericht

9 november 2020 | Dansen op Bali, over een werk van Roland Strasser

Roland Strasser (Wenen 1895 - Santa Monica, VS 1974) is een van de vele Europese kunstenaars, avonturiers en verdoolden die in het begin van de 20e eeuw naar Azië trekken, op zoek naar inspiratie, avontuur en het mysterieuze in vreemde culturen

Lees het volledige bericht

30 september 2020 | Terugkeer of vertrek, over een werk van Reinier Lucassen

De terugkeer van Hebdomeros is een titel die intrigeert, minstens zo zeer als het schilderij dat deze titel draagt. Wie of wat is Hebdomeros? Is het de naam van de boot, niet geschilderd op het vaartuig maar gegrift in de lucht erboven?

Lees het volledige bericht

3 september 2020 | Herman en De witte pauw van Marius Bauer

Het schilderij De witte pauw lijkt een verhaal apart te zijn. Voor zover bekend komt dit motief nergens elders naar voren in het oeuvre van Marius Bauer. De poëtische pastelkleuren en de monumentale afmetingen van het werk uit 1919 zijn ook ongebruikelijk. We kunnen ernaar gissen wat de reden kan zijn om dit 116 x 176 cm grote doek op te zetten. Is deze witte pauw wellicht in opdracht geschilderd? In de uitgebreide correspondentie van Marius Bauer wordt daar nergens naar gehint.

Lees het volledige bericht

17 juli 2020 | “Die tinteling van licht (…) weer te geven”

Het schilderij ‘Landschap nabij Monschau’ bestaat van dichtbij gezien uit een explosie van heldere, soms felgekleurde, hoekige streepjes, de pointillé-techniek. Neem je wat afstand en knijp je je ogen een beetje dicht, dan vermengen de streepjes zich optisch en blijken ze vormen in zich te herbergen.

Lees het volledige bericht

10 december 2019 | Op zoek naar harmonie in contrasten, over het werk van César Domela Nieuwenhuis

Wanneer je de zoon of dochter bent van een Bekende Nederlander, kan de naam van je vader of moeder je in de weg zitten bij je persoonlijke ontwikkeling. Kan dit het geval zijn geweest bij César Domela Nieuwenhuis? Bij de dubbele achternaam Domela Nieuwenhuis zal bij sommigen van u wel een belletje gaan rinkelen.

Lees het volledige bericht

11 november 2019 | Bij nacht en ontij

Andreas Schelfhout (1787–1870) schilderde in 1852 dit rivierlandschap met een aangemeerde boot bij een molen. Het is avond en bijna windstil. Een enkele rimpeling in de weerspiegeling van de maan in het water geeft aan dat er nauwelijks stroming is.

Lees het volledige bericht

30 september 2019 | Antiekcheck gevraagd door Warner Bros voor het programma ‘Cash or Trash’ met Martien Meiland

Taxateur Emiel Geurts is één van de 3 professionals in het nieuwe SBS 6 programma Cash or Trash.

Lees het volledige bericht
Start nu een online taxatie
of bekijk onze prijzen