Hero nieuws

Twee mannen lezen 'Le Charivari', Prent, Honoré Daumier, 1840

Nieuws

Nieuws

De geschiedenis van een scheertafel: scheren in de 18e eeuw

Een aantal jaren geleden was ik op bezoek in Brussel. Doordat ik daar een tijdje heb gewoond heb ik altijd een sentimentele relatie gehad met deze stad die gedurende haar tweede bloei in de tweede helft van de 19e eeuw een rijke architectuur en kunst achtergelaten heeft.

Lees het volledige bericht

Ideaalbeeld van de oriënt: over het werk van Marius Bauer

Momenteel maken vrienden een rondreis door Noordwest-Afrika en zij mailen af en toe een beeldverslag. Gisteravond werd ik getrakteerd op foto’s van de drukte in de nauwe straatjes in een soek en de intense kleurenpracht van de uitstalling bij een kruidenverkoper.

Lees het volledige bericht

Poes in vensterbank: over het werk van Theo Kurpershoek

Zit mijn kat klapbekkend in de vensterbank terwijl zijn staart driftig heen en weer zwiept, dan kan dat maar één ding betekenen: mijn roodharige viervoeter heeft een heerlijk hapje in de tuin ontdekt.

Lees het volledige bericht

De blauwgrijze horizon: het werk van Siebe ten Cate

Toen ik ‘Vergezicht over zee’ van de Friese schilder Siebe Johannes ten Cate zag, moest ik terugdenken aan een expositie die ik in 2004 bezocht. Het was een tentoonstelling van 19e en 20e eeuwse landschapsschilders die tot de Leidse School worden gerekend.

Lees het volledige bericht

Op zoek naar grazende kalfjes: het werk van Mondriaan

Bij het grote publiek is Piet Mondriaan (1872-1944) bekend als de schilder van de composities met de primaire kleurvlakjes in geel, rood, blauw, zwart en grijs. Hij maakte deze abstracte composities vanaf 1920.

Lees het volledige bericht

Onrustig, impulsief en romantisch: het werk van Charles Dankmeijer

Aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek stond Huize De Parre. Het huis werd in september 1944 zwaar beschadigd tijdens ‘Operatie Market Garden’, het bevrijdingsoffensief van de geallieerde troepen, deze maand precies 72 jaar geleden.

Lees het volledige bericht

Partner gezocht: het werk van Maurice Soudan

Het is kermis in de stad. Rechts op het schilderij zien we een draaimolen, links een roetsjbaan met wagentjes vol kermisklanten. Een jongleur in een rood tenue houdt een hoepel in de hand en naast hem beproeft iemand zijn geluk bij het prijsschieten op een schietschijf.

Lees het volledige bericht

Gevoelsdocumenten: het werk van W.H. van den Berg

De schilder Willem Hendrik van den Berg heeft maar een klein paneeltje nodig om ons de zwaarte van het boerenbestaan te laten voelen. Kijk eens naar de markante gelaatstrekken van deze Graubünder boer.

Lees het volledige bericht

Het tropische licht: het werk van Ernest Dezentjé

Arnhem was in de jaren 1955-1960 samen met Amsterdam, Eindhoven en Den Haag dé stad waar repatrianten zich het liefst vestigden na hun gedwongen vertrek uit voormalig Nederlands-Indië.

Lees het volledige bericht

Jan Roëde in een bedrijfskunstcollectie

Een van mijn eerste functies in de wereld van kunst en antiek was die van kunstadviseur voor het bedrijfsleven. In een smaakvol ingericht pand op een industrieterrein werd ik eens ontvangen door de directeur van een technisch bedrijf.

Lees het volledige bericht
Start nu een online taxatie
of bekijk onze prijzen