Hero nieuws

Twee mannen lezen 'Le Charivari', Prent, Honoré Daumier, 1840

Nieuws

Nieuws

17 augustus 2019 | East meets West, over de westerse schilderijen van Basoeki Abdullah (1915-1993)

Basoeki Abdullah werd in 1915 geboren op Midden-Java. Als kind viel zijn tekentalent al op. Dat had hij ongetwijfeld meegekregen van zijn vader, Abdullah Suryosubroto, die tot de ‘Mooi Indië’-schilders wordt gerekend.

Lees het volledige bericht

10 juni 2019 | Venijn in een glazen pot, over het werk van Jeannne Bieruma Oosting

Beesten in glazen potten op sterk water zijn intrigerend, soms ook een beetje eng. Om die tweeslachtige reden trok dit schilderij van een schorpioen mijn belangstelling. De pot met het venijnige dier erin staat voor een roomwitte wand op een schap of smalle tafel, afgedekt met een lap groene stof. De geelbruine schaduw rechts geeft kleur en diepte aan de witte achtergrond. Op de linkerkant van de glazen pot is met één lange, dunne streep verf reflectie gesuggereerd.

Lees het volledige bericht

Juni 2019 | Antiekcheck neemt deel aan 'Hoeveel ben je waard' op SBS6

Vanaf 4 juni 2019 is onze taxateur, Emiel Geurts, zes weken te zien als antiek- en inboedeltaxateur in dit programma. Met Viktor Brand en Femke Hogema.

Lees het volledige bericht

13 mei 2019 | De kleurentapijten van bollenschilder Anton Koster

Antonie Lodewijk Koster (1859–1937) is zo’n schilder die bekendheid geniet om één allesoverheersend thema in zijn oeuvre: bollenvelden. Expats zijn dol op zijn werk. Ook ik kan enorm genieten van de kleurenpracht van velden vol bloeiende bollen, dus een schilderij met dit onderwerp wekt mijn belangstelling en zet al gauw aan tot schrijven. Toch bekroop mij dit keer een dubbel gevoel.

Lees het volledige bericht

10 april 2019 | Het raadselachtige van het bestaan, over de schilder Kees Andrea

Kees Andrea ((1914–2006) is een zeer veelzijdig kunstenaar. Regelmatig komen in zijn kunstwerken geiten, honden, vogels, marmotten en katten voor. In dit werk zien we aan de linkerkant twee vrouwen spelen met twee katten, in het midden is een ekster neergestreken op de leuning van een stoel en aan de rechterzijde wordt een man besnuffeld door een hond. Op zich zijn dit geen vreemde beeldelementen – hoewel niet iedereen een tamme ekster als huisdier zal houden.

Lees het volledige bericht

29 oktober 2018 | Overpeinzingen bij een droogmolen, over het werk van Gé-Karel van der Sterren

Bij Gé-Karel van der Sterren (1969) is er geen sprake van een vrolijk briesje rond zijn droogmolen. In zijn schilderij rukt de wind aan het textiel, dat ieder moment van de drooglijn kan stormen. Hoe lang hangt het er eigenlijk al? De randen lijken gerafeld.

Lees het volledige bericht

6 juli 2018 | Waar Oost en West elkaar ontmoeten, over het werk van de schilder Lee Man Fong

Wat maakt dat een schilder al dan niet succesvol is in de ogen van het grote publiek? Vaak blijkt het te gaan om een mix van onderwerpskeuze, kleurgebruik, de manier waarop het onderwerp wordt benaderd, het technische proces van tekenen of schilderen en de afmetingen. Ook de persoonlijkheid van de kunstenaar kan een rol spelen.

Lees het volledige bericht

20 juli 2018 | Het Japanse kamerscherm, over kimono’s en Hollanders op Deshima

Met glimmende ogen van pret zet een collega een grote verhuisdoos naast mijn bureau: ’dit lijkt me echt iets voor jou om uit te zoeken.’ Uit de doos diep ik Japanse stoffen op, zo’n 29 kilo in totaal en een feest voor het oog.

Lees het volledige bericht

9 juli 2018 | Oorlog aan tafel

Toen de beheerder van enkele fraaie panden aan de Leidse Rapenburggracht me vroeg of ik de textiel die van zolder was gekomen eens wilde bekijken wist ik niet hoe snel ik mijn jas moest aantrekken.

Lees het volledige bericht

Herontdekking van ons verleden

Ik was gevraagd om de schilderijencollectie te registeren in het museumdepot in Aardenburg, waar delen van de gemeentelijke collectie van Sluis opgeslagen liggen en de inventaris van de stijlkamer in Cadzand. In een hoek van de zaal stonden wat kleinere meubels, enkele stoelen en tafels. Ik zag meteen dat een lage ronde armstoel heel bijzonder was.

Lees het volledige bericht
Start nu een online taxatie
of bekijk onze prijzen